Oervoeding 

Back to basic! terug naar onze oervoeding!

Ons weer gaan voeden met voeding in plaats van vullen met producten. Weer het contact herstellen met de natuur en onszelf wat betreft voeding en gaan voelen wat goed is voor ons. Vaak is het ook best wel logisch en diep van binnen weten we echt wel wat goed is voor ons! Over het algemeen mogen we ook wat minder gaan eten en juist eten wanneer we honger hebben.

Wist je dat het goed is om volgens de seizoenen te eten? Dan eet je de producten die op dat moment goed voor jou zijn, asperges bijvoorbeeld hebben een zuiverende werking en zijn goed voor je om in het voorjaar te eten en niet in de winter. Dus beter voor jezelf en voor het klimaat, scheelt weer stookkosten als je dit niet in de winter eet. 

Hieronder wat voedingstips! 

Eet volgens de seizoenen en zoveel mogelijk uit eigen omgeving! Of nog beter..... Je eigen groentetuin! 

Eet zoveel mogelijk vers en zelfgemaakte maaltijden, dus zo min mogelijk kant en klare zakjes en pakjes en kant en klare maaltijden. Dan zitten er nog de meeste voedingsstoffen in en je weet wat erin zit wat betreft zout, suikers en kruiden. 

Gebruik himalayazout, grof zeezout of Keltisch zout. Hierin zitten nog de oorspronkelijke mineralen in en is beter dan dood keukenzout. 

Gebruik veel gedroogde en/of verse kruiden. Deze hebben een geneeskrachtige werking en geven een heerlijke smaak aan gerechten. 

Gebruik ui, knoflook en gember, alles wat je extra toevoeg aan je maaltijd is een echte upgrade! 

Sla eens een dagje over met vlees, dit is heel goed voor je darmen, voor je portemonnee en voor het milieu.... En jawel hoor, alle kleine beetjes helpen. Af en toe geen of een kleiner stukje vlees heeft ook zin! Stel je eens voor wat de impact zou zijn als iedereen dit zou doen! Bij bijvoorbeeld pasta gerechten of wokgerechten een keertje geen vlees maar wel een extra salade erbij 😋

Bij je boterham met kaas wat sla en rauwkost gebruiken of nog beter.... Vervang de kaas eens door hummus op de boterham. Heerlijk met een gekookt ei, sla en rauwkost. Een boterham die voedzaam is en je buik vult. 

Wees matig met zuivel maar als je het gebruikt dan ook het juiste! Volle (verse) melk, volle yoghurt of Griekse yoghurt, gewoon een stuk kaas. Dus niet de magere producten! Waarom? In de volle producten zitten de juiste verhouding met vetten en eiwitten en is dus beter voor de spijsvertering, daardoor beter voor de opname van voedingsstoffen en daardoor beter voor de lijn! 

Probeer de 80%-20% regel aan te houden.

80% base vormende voeding. Kort door de bocht gezegd zijn dit groenten, fruit, noten, zaden, pitten en aardappelen. 

En 20% verzurende producten, brood en zuivel zijn licht verzurend en vlees, koffie, chips, koekjes, snoepjes en alcohol zijn verzurend. 

Hier tussen in zitten de graan en zuivelproducten. 

Een goede zuurbase balans is nodig voor een goede natuurlijke gezondheid & optimale hormoonbalans. 

Hieronder nog wat tips over de juiste voedingscombinaties, mocht je last hebben van je spijsvertering of darmklachten hebben dan zitten hier al fijne tips bij! 

Goede voedingscombinaties :

  • Vis of vlees + groenten
  • Granen + groenten
  • Pasta + groenten
  • Kaas + groenten
  • Peulvruchten + granen
  • Peulvruchten + groenten
  • Fruit + yoghurt
  • Voor de rest eet je fruit alleen! 

Verkeerde voedingscombinaties :

  • Fruit + groenten (gaat gisten) 
  • Fruit + vlees of vis
  • Fruit + granen
  • Granen + zuivel
  • Granen + vlees of vis

Verder is het goed voor je lichaam om in het voorjaar en najaar je lichaam een reinigingskuur te gunnen. Bij een goede zuurbase balans houd je ook de juiste hormoonbalans en is de kans kleiner dat je de zogenaamde welvaartsziekten krijgt. 

Succes met de tips!