Santé Naturelle | Natuurlijke gezondheid

Voor een natuurlijke gezondheid & hormoonbalans is een natuurlijke leefstijl nodig. Een gezonde leefstijl is gebouwd op 6 pijlers. Als deze allemaal oké zijn dan voel je je gezond en zit je lekker in je lijf. Als deze niet oké zijn dan zou je eens kunnen kijken wat ervoor nodig is om hier verbetering in te krijgen. Hieronder de 6 pijlers..... 

De 6 pijlers voor een gezonde leefstijl 

🍃Slaap

🍃Ontspanning 

🍃Oervoeding

🍃Beweging 

🍃Verbinding

🍃Zingeving

 

Slaap

Een goede nachtrust is nodig voor je lichaam om te kunnen herstellen. Je lichaamscellen kunnen zich alleen herstellen vanuit rust. Na een goede nachtrust word je uitgerust wakker, is je cortisol niveau in de ochtend op peil en kan je dag beginnen. Bij een slechte nachtrust ervaar je sneller stress en raakt je hormoonhuishouding sneller ontregelt. Hier dus wat tips voor een goede nachtrust. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend rond dezelfde tijd op. Drink na twee uur ’s middags geen koffie, cola of cafeïne houdende theesoorten meer. Bouw de dag rustig af, ruim wat op, lees wat en zet al je beeldschermen uit. Het licht van beeldschermen remt het vrijkomen van melatonine af, dit hormoon heb je nodig om te kunnen slapen. Ruim elke dag tijd in voor ontspanning, een goede nacht begint overdag! Bouw overdag een piekermoment in of schrijf je gedachten op in een dagboek zodat je 's nachtje niet wakker ligt van het piekeren. Zorg voor een koele, donkere, goed geventileerde slaapkamer. Zorg eventueel voor een ontspanningsoefening. Ga even uit je bed als je langer dan 20 minuten wakker ligt. Probeer genoeg naar buiten te gaan, liefst de natuur in. Gebruik eventueel supplementen als melatonine, vit d, calcium, tryptofaan of magnesium. Ik kan uittesten welke je nodig hebt.

 

Ontspanning

Probeer elke dag naar buiten te gaan, de natuur in. Heb jij een ontspannende hobby of vrijetijdsbesteding? Wat heb je nodig om tot rust te komen en af te schakelen? Kun je weleens helemaal niets doen? Waar krijg je juist energie van en laad jij jezelf op? Hoelang sta jij “aan" op een dag? Tegenwoordig staan we te veel aan en is ons hoofd te veel bezig en ons lichaam te weinig. Staat je telefoon weleens uit? Vooral om goed met stress om te kunnen gaan, is het belangrijk dat je voor voldoende rust en ontspanning zorgt. 

 

Voeding

Zorgen voor de juiste voeding is als het tanken van de juiste brandstof. Ongezonde voeding vult het lichaam en kost het lichaam energie om te verwerken, terwijl de gezonde, onbewerkte oervoeding je lichaam voedt en de juiste brandstoffen levert. Tips: Eet minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit op een dag. Eet zo min mogelijk suiker en vervang witte pasta en witte rijst door volkorenpasta en zilvervliesrijst. Eet vers en zo min mogelijk industrieel bewerkte voeding en zo min mogelijk kant en klare pakjes. Eet volgens de seizoenen. Probeer meer water, eventueel warm water of een kruidenthee te drinken. Gebruik voldoende gezonde vetten zoals in olijfolie, noten en avocado. Zorg voor gezonde snacks zoals fruit, rauwkost, noten, gedroogde vruchten of een gekookt ei. Eventueel aanvullen met supplementen. Ik kan uittesten welke je nodig hebt. Verder is het goed om in het voorjaar & najaar een reinigingskuur te doen, voor een gezond zuur base evenwicht.

 

Beweging

Beweging is goed voor je lichaam! Probeer iedere dag een half uur te bewegen, het liefste in de buitenlucht. Een stuk wandelen of fietsen is al een goede manier van bewegen. Bij zittend werk, probeer elk uur 1 minuut te bewegen door kniebuigingen te doen en span je spieren tussendoor aan. Bewegen is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, heeft invloed op de hormoonbalans en de dichtheid van de botten verbeterd. Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op je gewicht en je humeur. Je slaapt ook beter als je voldoende beweegt. Het verhoogt de weerstand en het helpt om stress los te laten. Door te bewegen komen hormonen vrij zoals, testosteron, adrenaline, oestrogeen, cortisol, serotonine, endorfine en dopamine. Wil je weten of je voldoende beweegt? Je kunt hiervoor een stappenteller gebruiken. Nog 1 tip! Beweeg voor je ontbijt, dit is goed voor je bloedsuikerspiegel en dus je vetverbranding. Een wandeling met de hond voor 10 minuten heeft al effect.

 

Verbinding

Reserveer bewust tijd voor de mensen om je heen. Investeer in vriendschappen, je collega’s maar ook in contact met bijvoorbeeld de buren. Een goede relatie met jezelf en anderen maakt gelukkiger. Hoe is de verbinding met jezelf en sta je bij jezelf stil? Vanuit een goede verbinding met jezelf kun je verbinding maken met anderen. Sta je stil bij jouw grenzen en behoeftes? Heb je belemmerende overtuigingen of hardnekkige patronen die een goede verbinding in de weg staan? Een goede mindset is belangrijk in verbinding tot jezelf en dan ook anderen. Het kan helpen om jezelf het middelpunt te maken van jouw leven en van daaruit je werk doet en met collega’s, familie en vrienden omgaat. Je kunt alleen in evenwicht zijn als je in het middelpunt van je eigen leven staat. Zie je leven als een cirkel. Om je in balans te voelen, moet jij precies in het midden van die cirkel staan.

 

Zingeving 

Als je weet waar je het allemaal voor doet dan maakt dat het leven wat makkelijker. Waar doe je het allemaal voor? Wil je jouw gezin alles kunnen bieden, wil je er een bepaalde levensstijl op na houden of heb je hobby’s die veel geld kosten. Waar kom je ’s morgens je bed voor uit? Wat doe je graag of wat gaat je makkelijk af. Wees dankbaar voor wat goed is. Blijf nieuwe dingen uitproberen en blijf leren. Waarde toevoegen en een bijdrage leveren. Leven naar je persoonlijke waarden! Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Een gevoel van zingeving werkt heel motiverend, bevordert je welbevinden draagt bij aan meer levensgeluk. Waardoor vergeet je te eten? Wanneer vergeet je de tijd? Wat als je nog een jaar te leven hebt? Voelen dat je leven zin heeft maakt de kans kleiner dat je ziek wordt.

 

 

Hopelijk kun je nu aan de slag gaan met bovenstaande.....maar het gaat niet altijd vanzelf!

Kun je nog wat ondersteuning gebruiken dan wil ik je uitnodigen om verder te kijken. Dit menu is onderverdeeld in verschillende onderdelen. Wellicht staat er iets bij wat jou meteen aanspreekt!

Wil je bijvoorbeeld beter kunnen ontspannen maar vind je dit moeilijk? Boek eens een massage! Ontspannen kun je leren! Of Slaap je slecht maar kun je er niet echt de vinger opleggen waardoor? Maak dan kennis met de biotensor! Ik meet precies uit wat jij nu nodig hebt.....

La Vie est belle 🤎🤍